Bel ons 020 723 3641

Een vraag die ons als TheLeadershipAdvisory vaak gesteld wordt, is of het uitmaakt of leiders sympathiek zijn zolang ze hun werk maar goed doen.

De initiële reactie op deze vraag is vaak nee – het belangrijkste voor een leider is dat ze hun rol succesvol vervullen. “Ben je een sympathiek persoon?” is geen vraag die meestal gesteld wordt aan een potentiële kandidaat voor een senior leidinggevende of toezichthoudende functie tijdens een interview. Echter, zoals statistieken van Forbes laten zien, helpt het wel; 79% van de werknemers zegt hun baan op vanwege een gebrek aan waardering van leiders, terwijl 70% van de werknemers ongelukkig is in hun baan vanwege een negatieve leiderschapsstijl. Bovendien toont ons eigen onderzoek aan dat 95% van onze kandidaten het belangrijk vond dat leiders sympathiek zijn en niet alleen maar goed in hun werk.

De langetermijngevolgen voor organisaties van het hebben van een “onplezierige leider” zijn significant, waarbij het grootste gevolg van invloed is op de motivatie van medewerkers. Hoewel respect en vertrouwen waarschijnlijk als belangrijkere kwaliteiten van een leider worden beschouwd dan sympathie op zich, gaan deze toch vaak hand in hand.

Echte leiders worden gerespecteerd en vertrouwd. Deze kwaliteiten worden veel gemakkelijker bereikt door individuen die hun medewerkers inspireren en motiveren door persoonlijk en benaderbaar te zijn, in plaats van directief en sanctionerend met weinig relatie over de menselijke as.

Ongetwijfeld zal een organisatie succes behalen met autoritair leiderschap, omdat individuen op korte termijn presteren en leveren uit angst voor de gevolgen. Echter, dit zal niet leiden tot een bijzonder gelukkige, gezonde of productieve werkomgeving op termijn. Dit resulteert op zijn beurt in een lage werknemersmoraal en een sterke neiging om naar andere functies te zoeken en de organisatie zo snel mogelijk te verlaten.

Daarom zal de organisatie op de langere termijn aanzienlijk lijden onder een hoog personeelsverloop en het onvermogen om werknemers te behouden, wat de productiviteitsproblemen en de lage moraal van de overgebleven werknemers versterkt.

De aanzienlijke kosten van werving zijn bekend, zowel qua financiële kosten als qua impact op tijd en productiviteit. Een reden waarom Onboarding zo veel meer is dan een introductierondje. En bedenk dat iemand kan worden aangenomen door wat of zij kan maar veelal wordt ontslagen om wat hij of is. En hoeveel kost dat?

Het is veel waarschijnlijker dat een sympathiek leider een gerespecteerde en vertrouwde en vooral effectieve leider te zijn. Ze zorgen ervoor dat hun teams en organisatie zich geïnspireerd en gemotiveerd voelen, wat op zijn beurt beloond zal worden met maximale productiviteit en, nog belangrijker, loyaliteit.

TheLeadershipAdvisory

Wij richten ons op het behouden, bemiddelen, doorstromen, integreren, begeleiden en ontwikkelen van vast en tijdelijk leiderschap. Individueel en als groep. Met de menselijke maat en met oog voor diversiteit & inclusie. Dat levert verbetering en dividend op. Voor onderneming en individu.

Evaluatie van toezicht, begeleiding teams, Loopbaanbegeleiding, Assessments, People Due Diligence, tijdelijk leiderschap (Interim Leadership) op momenten van crisis, herstructurering of voor tijdelijke begeleiding van een verandering, en bemiddeling van vast leiderschap (executive search).

Alle Associates van TheLeadershipAdvisory hebben zelf uitgebreide en langdurige leidinggevende en toezichthoudende ervaring in uiteenlopende sectoren en kennen hun vak door en door. Daarmee bieden wij een breed portfolio om voor onze opdrachtgevers te realiseren waar wij in geloven: grensverleggend leiderschap.

www.TheLeadershipAdvisory.com

The Garden, Stroombaan 10, 1181 VX Amstelveen

Info@TheLeadershipAdvisory.com

+31 20 723 36 41

Gerelateerde berichten

Voor bedrijven in zwaar weer is een ander soort leiderschap nodig. Mark Kuperus heeft al heel wat lastige herstructureringsklussen met succes geklaard. Hij wordt telkens als...

,,Wij worden vanuit TheLeadershipAdvisory vaak gevraagd de evaluatie van Toezicht als onafhankelijk buitenstaander te begeleiden,’’ zeggen Hans Langeveld en Jos M.E. Hessels.  APK-keuring Langeveld: ,,Vergelijk het met de...

Na 19 jaar bij je eerste werkgever een nieuwe baan zoeken is geen sinecure. Zeker niet als je er inmiddels IT directeur bent. Het overkwam...

‘Je moet geen voorraden kweken’ Robert Steenhof moet vaak het enthousiasme van zijn klanten temperen. ,,Ze willen hun klanten niet teleurstellen en willen alles ruim...

‘Ik hou van de kracht van diversiteit’ Raden van Toezicht worden meestal zorgvuldig samengesteld op basis van kennis en ervaring. De verschillende kennisdomeinen (inhoudelijk, financieel,...