Bel ons 020 723 3641

Na 19 jaar bij je eerste werkgever een nieuwe baan zoeken is geen sinecure. Zeker niet als je er inmiddels IT directeur bent. Het overkwam Bas Wismans bij TenneT. Nu is hij in dezelfde functie in dienst bij Infomedics. Met hulp van Jos Hessels van TheLeadershipAdvisory.

,,Het was ‘time to move’ bij TenneT,’’vertelt Bas Wismans. ,,Ik was de langstzittende directeur op dezelfde functie en mijn benoemingsperiode liep af. Ik wist dat mijn functie tijdelijk zou zijn. Leidinggevenden moeten op een gegeven moment hun plaats afstaan aan anderen, dat is goed voor de roulatie en groeimogelijkheden in het bedrijf.’’

In het voorjaar van 2022 stapte Wismans dus na 19 jaar voor het laatst de deur uit bij TenneT. ,,Ik kon bij TenneT blijven en het is een prachtig bedrijf, maar ik zocht een plek waarin ik mezelf weer verder kon ontwikkelen en uitdagen. Bij TenneT was dat niet direct voorhanden. We hebben daarom op een goede manier afscheid genomen.’’

Sabbatical

Bas Wismans nam een sabbatical. Even geen werk. Gezin, de tuin, klussen in huis, vakantie. ,,Heerlijk, bijkomen van al die 19 jaar hard werken. Ik ben 7 kilo lichter geworden en een stuk fitter.’’

Zo had hij ook tijd om te zoeken naar iemand die hem kon helpen bij het solliciteren naar een nieuwe baan, ná die vrije periode. Zo stuitte hij op Jos Hessels van TheLeadershipAdvisory.

Jos Hessels: ,,Normaal zijn mijn kandidaten 50 plus, maar Bas is een van de jongsten. Maar wel met 19 jaar ervaring bij één bedrijf. Dan kom je toch in de loopbaanfuik. Ben je minder eenvoudig bemiddelbaar voor headhunters. Je hebt gewoon een minder brede werkervaring. En een kleiner extern netwerk.’’

Jos ging dus met Bas aan de slag. Twee trajecten, coaching én advies. Jos Hessels: ,,Jezelf verkopen, dat kun je nauwelijks als je negentien jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gezeten en eigenlijk nooit hebt gesolliciteerd. Je weet gewoon niet zo eenvoudig onder woorden te brengen wat je écht leuk vindt, waar je blij van wordt en waar je goed in bent. Die pitch over jezelf, daar train ik mijn klanten op. En daar komen ze achter door een wetenschappelijk onderbouwde test te doen, om te achterhalen waar ze écht hun bed voor uit komen’’

Zenuwachtig

Bas Wismans: ,,Jos bood me houvast in die onrustige tijden. Het is een rustige man waar ik goed tegenaan kon praten. En hij verzekerde me ook niet zenuwachtig te worden als ik bij een sollicitatie een ‘nee’ kreeg.’’

,,Ik had me voorgenomen tot oktober bij mijn gezin te blijven, vrij te zijn. Maar al gauw ging de telefoon. Van mensen uit mijn netwerk of executive search bureaus. Maar het voelde nog niet goed qua timing.’’

Jos Hessels: ,,Als mensen hun baan verlaten moeten ze dat eerst een plekje geven, een soort rouwproces. Je moet er klaar voor zijn een nieuwe start te maken en Bas had dat nog niet in september 2022. Dat merkte ik in de gesprekken. Hij keek nog te veel terug.’’

Uiteindelijk ging Bas in november/december met Jos Hessels écht actief aan de slag. De techniek van omgekeerd solliciteren. Gewoon koud bellen naar bedrijven die je interessant lijken. ,,Toen had ik écht geen vakantie meer, die nieuwe baan zat de hele tijd in mijn hoofd.’’

Het adviestraject met Jos Hessels, hoe te acquireren, hoe zichzelf te verkopen leidde in januari 2023 uiteindelijk tot een door hemzelf gevonden vacature en een sollicitatie bij Infomedics, een organisatie voor declaratieverwerking en praktijksoftware in de zorg, bekend van de roze enveloppe.

LinkedIn-profiel

Bas Wismans: ,,Dat werd een best intensieve procedure met veel mensen die ik heb gesproken, inclusief de Raad van Commissarissen. Dat was nieuw voor mij. Het was fijn de steun en de expertise van Jos aan mijn zijde te hebben. Na 19 jaar bij TenneT had ik natuurlijk absoluut geen ervaring met solliciteren en zeker niet met mezelf verkopen in een dergelijke gang langs allerlei belangrijke mensen.’’

,,En nu ik een paar weken aan de slag ben, vind ik het ook fijn over die zoektocht met Jos te vertellen. Over de hulp van Jos’ collega Hanneke Andringa van de TheLeadershipAdvisory ook. Zij zorgde ervoor dat mijn LinkedIn-profiel er nu op en top uitziet. Waardoor ik niet alleen mijn CV online heb, maar ook vertel wie ik bén.’’

,,Zonder die hulp was het een stuk minder vlot verlopen, dat weet ik zeker.’’

Jos Hessels: ,,Het is buitengewoon stoer en slim van Bas om zijn verhaal te doen. Vroeger was het ‘not done’ je te laten coachen, te erkennen dat je hulp nodig had. Nu is dat gelukkig heel normaal en iets waar je je zeker niet voor hoeft te schamen. Je komt er alleen maar beter uit’’

Gerelateerde berichten

Voor bedrijven in zwaar weer is een ander soort leiderschap nodig. Mark Kuperus heeft al heel wat lastige herstructureringsklussen met succes geklaard. Hij wordt telkens als...

,,Wij worden vanuit TheLeadershipAdvisory vaak gevraagd de evaluatie van Toezicht als onafhankelijk buitenstaander te begeleiden,’’ zeggen Hans Langeveld en Jos M.E. Hessels.  APK-keuring Langeveld: ,,Vergelijk het met de...

‘Je moet geen voorraden kweken’ Robert Steenhof moet vaak het enthousiasme van zijn klanten temperen. ,,Ze willen hun klanten niet teleurstellen en willen alles ruim...

Een vraag die ons als TheLeadershipAdvisory vaak gesteld wordt, is of het uitmaakt of leiders sympathiek zijn zolang ze hun werk maar goed doen. De initiële reactie...

‘Ik hou van de kracht van diversiteit’ Raden van Toezicht worden meestal zorgvuldig samengesteld op basis van kennis en ervaring. De verschillende kennisdomeinen (inhoudelijk, financieel,...