Buiten je comfortzone op LinkedIn

Hanneke Andringa is Associate Partner bij TheLeadershipAdvisory. Ze begeleidt cliënten in het inzetten van LinkedIn. LinkedIn is immers een krachtig instrument voor iedereen die zich heroriënteert op de volgende fase in een loopbaan of management/ interim opdrachten zoekt. Voor het succesvol inzetten van LinkedIn is het van belang een doel voor ogen te hebben, een beetje uit je comfortzone durven te stappen en tijd en aandacht aan LinkedIn te geven. Immers, op LinkedIn gaat het net als in het dagelijkse leven: alles werkt een beetje beter als je er aandacht aan geeft.

LinkedInstrateeg Hanneke Andringa kwam in 2020 via-via in contact met Jos Hessels van TheLeadershipAdvisory. Een cliënt die zij begeleidde met zijn LinkedIn-profiel was ook cliënt bij Jos Hessels van TheLeadershipAdvisory. Deze cliënt bood Hanneke aan om haar bij Jos te introduceren. Toen ze Jos online opzocht, las ze een interview met hem over ‘omgekeerd solliciteren’.

,,Ik raakte enthousiast over zijn insteek om zelf de regie pakken en gericht te netwerken. Precies zoals ikzelf ook in de wedstrijd sta, en waarom ik LinkedIn zo’n geweldig platform vind,’’ aldus Hanneke.

Jos begon cliënten naar Hanneke door te verwijzen en sinds november 2021 is ze Associate Partner, ‘een deskundige op afstand’.

,,Jos raadt zijn cliënten aan met mij hun LinkedIn profiel door te nemen. Voor cliënten van TheLeadershipAdvisory, die werken op het niveau van directies, besturen en raden van toezicht, en dan ineens hun eigen pad moeten uitstippelen, is LinkedIn een uitermate goed middel’’ legt Hanneke uit.

LinkedIn echt inzetten

Inmiddels werkt Hanneke regelmatig voor cliënten van TheLeadershipAdvisory, met name op het gebied van loopbaanbegeleiding, maar ook voor het bureau zelf.

,,Ik begeleid het slim inzetten van LinkedIn voor mensen in leiderschapsposities die op zoek zijn naar een nieuwe stap. Ik help ze met de juiste strategie om gevonden en gezien te worden op LinkedIn, passend bij hun stijl en doel,’’ aldus Andringa.

Vaak zijn het mensen die in de bekende loopbaanfuik zijn getrapt, erg lang werken bij hetzelfde bedrijf of in dezelfde functie en niet nadenken over de volgende stap in hun loopbaan. Daardoor hebben ze vaak hun netwerk verwaarloosd, zijn ze niet gewend om zichzelf goed extern te profileren. Daarnaast is hun profiel op LinkedIn is vaak hopeloos verouderd en het is ze niet duidelijk hoe ze LinkedIn voor zichzelf doelmatig kunnen gebruiken.

,,Ik begeleid ze dan met het LinkedIn-platform actief in te zetten, legt Andringa uit. ,,Immers het strategisch inzetten van LinkedIn ondersteunt het vinden van die nieuwe opdracht of die geambieerde nieuwe positie’’.

Met omgekeerd solliciteren stimuleert Jos Hessels zijn cliëntenklanten een lijstje te maken van 20 bedrijven waar ze graag zouden werken en vervolgens daar met een scherpe pitch gericht op af te stappen. ,,Dat is een houding die ik kan waarderen,’’ zegt Hanneke Andringa. ,,Als ik met die mensen kennis maak zijn ze ‘eager’, leergierig, eigenwijs ook een beetje. Daar hou ik wel van.’’

Een mooie foto op LinkedIn is niet genoeg

Een goed gebruik van LinkedIn houdt volgens Hanneke Andringa niet op met een optimaal profiel of met een mooie foto. ,,Nee, je moet je eigen meerwaarde duidelijk laten zien, actief zijn, content plaatsen. Laten zien dat jij de specialist bent op je vakgebied, je netwerk induiken en uitbreiden waar relevant. En wanneer op je bijdragen wordt gereageerd, moet jij zelf die reacties ook weer beantwoorden.’’

En om hun netwerk te vergroten, specifiek gefocust op wat zij willen bereiken, wil Hanneke Andringa ook dat haar cliënten gericht gaan zoeken op LinkedIn. ,,Met wie wil je in contact komen. Wie is interessant voor de stappen die je nu wilt zetten, hoe kun je in gesprek komen met de juiste personen, hoe kan je je bestaande netwerk op LinkedIn inzetten en vergroten?’’

Helpt een betaalde versie?

Of het dan slim is een betaalde versie van LinkedIn te nemen? ,,Nee, dat zet doorgaans weinig extra zoden aan de dijk’’, zegt Hanneke Andringa. ,,Hooguit dat je kunt zien wie er allemaal op je pagina zijn geweest. Niet alleen de laatste zes bezoekers. Maar dat is passief, je kunt beter zelf actief aan de gang gaan op LinkedIn. En dat kan met de gratis versie net zo goed. Je kunt ook veel actiever zoeken op LinkedIn in de gratis versie dan je zou denken. LinkedIn laat echt geen moment onbenut om jou het gevoel te geven dat je met een premiumversie oneindig veel mogelijkheden hebt. Maar doorgaans zijn die extra mogelijkheden niet echt nodig en volstaan de vele mogelijkheden in de gratis omgeving.’’

Af en toe even buiten je comfortzone gaan kan net het verschil maken. Andringa: ,,Bijvoorbeeld een CEO die in goed overleg met zijn voormalige werkgever een dienstverband afrondt. Hoe krachtig is het dan om daar juist een bijdrage over te schrijven op LinkedIn. Dat is vaak een mooi begin van je netwerk op LinkedIn activeren, met rechte rug niet afwachtend te zijn op vacatures maar zelf actief in je netwerk duiken.  Die openheid en eerlijkheid kan heel goed werken om zelf de regie te houden. En het overkomt mijn cliënten regelmatig dat een dergelijke goed opgezette post al leidt tot interessante gesprekken. Vooral als je profiel goed actueel is en echt laat zien wat je huidige meerwaarde is,”