Successieplanning en opvolgings-vraagstukken

Successieplanning verwijst naar het strategische proces waarbij een organisatie zich voorbereidt op de opvolging van belangrijke leiderschapsrollen. Dit omvat het identificeren, ontwikkelen en voorbereiden van interne medewerkers om in de toekomst cruciale leiderschapsfuncties te vervullen. Het doel is om continuïteit te waarborgen, talent binnen het bedrijf te behouden en ervoor te zorgen dat de organisatie goed kan functioneren, zelfs als leidinggevenden met pensioen gaan, vertrekken of om andere redenen niet beschikbaar zijn.

Successieplanning is een continu proces

De invulling van topposities bij bedrijven en organisaties is niet het begin of einde van een werving- en selectieproces maar slechts een tussenfase. En geen eenmalige activiteit maar een continu proces. De transitie naar en opvolging van bestuurders speelt in een complexe en hoog volatiele wereld een belangrijke rol. Dat vereist een langere termijn oriëntatie die goed verbonden is met de business en het tijdelijke of permanente leiderschap dat daarbij hoort.

OpvolgingsvraagstukkenHoud goed zicht op het leiderschapspotentieel in de eigen organisatie

VerantwoordelijkheidWij spreken graag met u hoe wij u als raad van comissarissen kunnen ondersteunen.

Verantwoordelijkheid RvC/RvT

Opvolgingsvraagstukken in het bestuur van bedrijven en publieke instellingen vormen een belangrijke verantwoordelijkheid voor een raad van commissarissen of toezicht. De verantwoordelijkheid begint echter niet bij het aflopen van een bestuursmandaat of het vertrek van een bestuurder maar gaat over het inrichten van een adequaat successieplanningsproces als onderdeel van de strategie en het risicomanagement. Het biedt waarborgen bij een (on)verwacht vertrek, een transitieplan voor een beheerde overdracht en een manier om een pijplijn van leiderschapstalent te ontwikkelen. Met een strategie voor het identificeren en ontwikkelen van toekomstige leiders binnen uw organisatie. Het vergt een proactieve benadering van de toezichthouders en het bestuur ten einde een soepele overdacht mogelijk te maken en risico van discontinuïteit te minimaliseren.

Bij de inrichting van het successieplanningsproces onderscheidt TheLeadershipAdvisory de volgende vijf stappen:

1. Identificatie van toekomstige leiderschapsbehoeften.

2. Beoordeling van potentiële kandidaten.

3. Ontwikkeling van potentiële kandidaten.

4. Opvolgingsplan opstellen.

5. Bewaken en bijsturen van het plan.